Spanyol ingatlanok

Spanyolországról

Hasznos információk

A jelenlegi gazdasági helyzet igencsak levitte az árakat a spanyol ingatlanpiacon, óriási az árcsökkenés, amit igazán érdemes kihasználni! Piaci elemzők egybehangzóan állítják, hogy most érdemes spanyol ingatlant vásárolni.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az alábbi ingatlan vásárlási tanácsok, leegyszerűsített és általános jellegűek. A továbbiakban az ingatlanvásárlás menetét ismertetjük annak érdekében, hogy Önnek minél több információ legyen a birtokában.

Ahhoz, hogy külföldi személy spanyol ingatlan tulajdont szerezhessen, szükséges a NIE szám beszerzése. Ez egy személyre szóló azonosító  külföldiek számára, amit a helyi rendőrségen lehet igényelni, a belügyminisztérium állít ki és ez szükséges a bankszámla nyitáshoz és hitel felvételhez, amennyiben az szükséges. A jelenlegi helyzetben a spanyol bankok az ingatlan értékének 60-70%-ra adnak hitelt. Spanyolországban az ingatlanokat 7%-os ÁFA (IVA) terheli, nem építési telek, kereskedelmi ingatlan, garázs esetében 16%. Egyéb illetékek, közjegyzõ 2-3%. Tehát a lakás nettó árára nagyjából 10%-ot számolhatunk, valamint az ügyvédi költséget. Ezeknek a kifizetése a vételárral egy idõben, közjegyzõ elõtt, az adásvétel megkötésekor történik. Igaz nem kötelező, de spanyol ingatlan vásárlása előtt minden esetben vegyen igénybe ügyvédi segítséget! Először el kell dönteni, hogy milyen anyagi kondíciókkal tud belevágni a vásárlásba, illetve milyen célból szeretne ingatlant vásárolni. Kizárólag kiadás céljából, esetleg második otthonként használná. Ezután történhet meg az Ön számára legkedvezőbb hely és ingatlan kiválasztása. A kiválasztott ingatlanra Önnek foglalót kell fizetnie, melynek összege általában 5.000-10.000 euró és beleszámít a vételárba. A szerződés megkötése minden esetben ügyvédi asszisztenciával közjegyző előtt történik, és az aláírást követő 30 napon belül kell teljesíteni a kifizetést, de egyedi esetekben ettől eltérő fizetési határidő is adható. Az adás-vétel bejegyzése akár 2-3 hónapig is eltarthat. Spanyolországban éves szinten az ingatlan értékétől és helyétől függően ingatlanadót kell fizetni, valamint számolnia kell a havonta fizetendő közös költséggel, mely fedezi például a kert és medence karbantartását is.

Spanyolországban az elmúlt öt évben mintegy 4 millió külföldi eresztett gyökeret, és a prognózisok szerint a következő években további 2 millió fogja itt ingatlanba fektetni a pénzét. Valamint meg kell említeni, hogy továbbra is a turisták körében az egyik legkedveltebb célpont Spanyolország.

 

Utazás Spanyolországba

Magyarország 2007. decemberi schengeni övezethez történő csatlakozása óta a magyar állampolgárok útlevél, és határellenőrzés nélkül utazhatnak Spanyolországba. Ugyanakkor fényképes azonosítónak (amely lehet akár az útlevél is, vagy személyi igazolvány) mindenkinél kell lennie, egy esetleges igazoltatáskor. A 14 éven aluli gyermekek nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, ezért számukra szükséges az útlevél kiváltása, és maguknál tartása.

Hasznos telefonszámok

Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 091
Mentők: 092
Spanyolország előhívószáma: 0034..
Magyarország hívása: 0036.. majd a körzetszám 06 nélkül

Spanyolországi időjárás, éghajlat

Spanyolországban, Európa egyik legmelegebb országában, hatalmas kiterjedésének, és elhelyezkedésének köszönhetően, meleg kontinentális, az óceáni, a mediterrán, és a szubtrópusi éghajlat mind-mind megtalálhatók. Általánosságban azonban elmondható, hogy a turisták által látogatott helyek közelében a nyarak általában forrók, és sokszor szárazak, a telek pedig enyhék, ősszel, és tavasszal pedig igen kellemes klíma uralkodik. Ugyanakkor a Kanári-szigeteken egész évben kellemes, meleg az időjárás. A legjobb időpont ezért Spanyolországot meglátogatni május, június, vagy szeptember, ilyenkor elkerülhető a nagy hőség, és a tömeg se akkora, mint a főszezonban, szeptemberben pedig még a tenger is meleg. Városlátogatásokra pedig a kora őszi, vagy késő tavaszi időpontok a legmegfelelőbbek.

Nagykövetségek

Madridi Magyar Nagykövetség

Cím: c./ Angel de Diego Roldán, 21. 28016 MADRID
Telefon: +34 91 413 98 50
Fax: +34 91 416 44 54
E-mail: consul@embajada-hungria.org
Félfogadás: hétfő, szerda, péntek 10-12 óráig.
Munkaidőn túl ügyelet halaszthatatlan ügyekben: +34 619 22 19 29
Konzuli kerület: Spanyolország egész területe Katalónia, Valencia és a Baleár szigetek kivételével


Barcelona, főkonzulátus


Cím: Av. Diagonal 477, Planta 19a. 08036 Barcelona
Telefon: +34 93 405 19 50, +34 93 405 33 62
Ügyelet: Mobil: +34 629-745-593
Fax: +34 93 419 46 08
E-mail: huconbcn@huconbcn.org
Konzuli kerület: Katalónia, Valencia, Baleár szigetek